Подкрепата за конституционните промени е твърде крехка. Това каза бившият правосъден

...
Подкрепата за конституционните промени е твърде крехка. Това каза бившият правосъден
Коментари Харесай

Крум Зарков: Не мога да кажа какво точно ще се промени в Конституцията

Подкрепата за конституционните промени е прекомерно нежна. Това сподели някогашният правосъден министър и сегашен консултант на президента по правни въпроси Крум Зарков.

" Признавам, че е доста комплицирано да се разбере, макар че се пробвах да не изпусна нито дума от съвсем 9-часовия спор в пленарна зала. Промените в главния закон на страната са доста значими. Страхувам се обаче, че не мога да кажа какво тъкмо ще се промени в Конституцията на България ", уточни той в ефира на bTV.

Според него денем са били направени доста поръчки за промени и преразглеждане на избрани текстове. Той е безапелационен, че по ред аргументи все още не може да се каже сигурно по какъв начин ще наподобява главния закон на страната откакто " сглобката мине през него ".

" Това, което чух преди малко от Никола Минчев, е, че първото четене е минало със 161 гласа. Това е един глас повече от нужното, с цел да продължи процедурата и то по бавната писта. Освен това тук става дума за гласоподаване накуп – от националния празник през измененията във Висш съдебен съвет и стигайки до служебните държавни управления “, сподели още той.

Крум Зарков уточни, че от 1991 година насам това е шестата корекция на Конституцията на България, като в предходните пет пъти това е ставало със доста по-голямо болшинство. Сега поддръжката била прекомерно нежна. За него е проблем също по този начин и скокът, който Делян Пеевски е сложил на депутатите за приключването с измененията.

" Бавната писта е мудна освен сред първо и второ четене. Ако човек прегледа добросъвестно Kонституцията на България, ще види, че тези, които са я писали и дали своят вот преди време, са планували тя да бъде изменена с поддръжката на три четвърти от депутатските гласове. Това може и да стане с две трети, като се компенсира с времето – освен сред първо и второ четене, а и сред втори и трето “, разясни той.

Според него фиксирането на окончателното гласоподаване в средата на декември е спорно и " ще направи това цялото упражнение противоконституционно “. Той акцентира,че схваща желанието на някои хора да се запишат под измененията в главния закон на страната, само че е допустимо това да стане за сметка на спазването на текстовете, записани в него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР